Skip to main content

YAESU rotor remote controller met ESP8266/ESP32

Mijn afstand bediening voor de YAESU rotor. Er zijn meer oplossingen hiervoor maar ik heb zelf een eenvoudige besturing gemaakt. Deze is op de Yaesu EXT 6pol mini Din (PS2) aangesloten en krijgt de voeding hier ook. Dus alleen een kabeltje naar de rotor hiervoor gebruik ik een stuk oude PS2 keyboard/muis kabel waar de mini DIN al aanzit. De rotor is dan via WIFI te besturen met een kleien app in VB6 gemaakt.


Al enige tijd in gebruik prototype met ESP8266 en ADS1115 16/15 b ADC

De Yaesu G2800DXC HF besturing is dezelfde als G1000DXC De ESP bleek hier te storen op 70cm nu ik daar net QRV ben de andere G1000 ESP niet maar nu met een simpele afscherming is de storing weg.
dat was directe instraling van uit de ESP  overal tjoep geluiden op 70 maar gemakkelijk te ontstoren dus. Proto type doosje, heb het nog niet aangedurfd om een gat voor  de Oled in het front te zagen.. Kabeltje naar de Yaesu EXT DIN is van een stuk PS2  keyboard kabel De controller word vanuit de rotor gevoed 1 kabeltje op de EXT aansluiting is alles

Met een kleine ingreep kan de interne 10V op de vrije pen 8 van de EXT DIN via  multifuse 0.5A .
Open daarvoor de  G1000/G2800  "klok"  dan zie je de onderkant van de besturing printkaart  bij de Din connector is pin 8 niet aangesloten hoewel het schema toont dat daar een spanning deler op aangesloten is . En idd zit daar een spanning deler vanaf de 10V   Ik vermoed dat die  5V op zou kunnen staan voor de speed ingang die met een doorverbinding dan in remote op volle snelheid staat?  Maar nu heb ik daar dus 10V op gezet dat 10V punt zit op de pcb op die spanning deler vlak bij die DIN

Besturing app   in VB6 stijl het veld onder geeft de UDP broadcast van N1MM met de goazi 28.0 opdracht in N1MM ALT+J  stuurt de actueel bekende richting van een station i.e. SM6VTZ   azimut 028.0   De rotor gaat pas op klik  "Naar" draaien. Dit blijkt in de praktijk  handig  want je heb de handen vrij. Vooral bij VHF en UHF contesten kom je handen te kort  De 1e keer verbinden , type het ip dat op het  ESP display staat geef eventueel een naam van de rotor of antenne in het veld linksboven herstart de app dan zou de rotor verbonden moeten zijn en de az waarde aangegeven

 

N1MM in general logging is er geen QTH locator veld helaas.Een feature request  is niet gehonoreerd General logging hangt er een beetje bij het werkt , maar kan beter.   ALT+J zend de Azimut  broadcast  naar port 12040 In dit geval SM6VTZ waarvan de locator in de N1MM database staat. Hetzij in de history file 
 

Een moderne rotor zou een web toegang moeten hebben maar de technische ontwikkeling is bij de Yaesu rotoren 30 jaar geleden gestopt, de schaalverlichting is een gloeilampje dat na enige tijd natuurlijk stuk gaat ...  toen bestonden er nog geen LED's....
Nu heb ik zelf een eenvoudige remote bediening gemaakt leuk en leerzaam.
Dit is op basis van ESP8266 + ADS1115 16/15 bit ADC   op WIFI wlan aangesloten.  een ESP32 zou ook kunnen, mijn sketch ondersteund beiden.
Bij het opstarten
WiFimanager   library regelt de ESP verbinding met Wlan.
De  ESP komt automatisch in AP / configuratie  mode indien niet verbonden met WLAN.
ssid:  ESP32_AP  pwd is  password
Bij verbinden met dit AP in de browser  URL:  esprotor  moet de Wlan configuratie pagina in beeld komen waarop de lokale WLan AP's zijn aangegeven    afbeeldingen onder op de pagina.
Er kan een verbinding met een AP worden gemaakt met bbh password dat word bewaard de "credentials" de volgende keer  word daarmee  automatisch verbinding gemaakt.
Echter ik heb wat problemen ondervonden met 2 ESP32 MCU's  30 pin de WiFimanager kon geen verbinding maken en of de credentials werden niet opgeslagen. Met de ESP8266 had ik deze problemen niet en ook een oudere ESP32  en een nieuwe mini MH ET live ESP32 gaf geen wifi configuratie probleem.
 
Een ander punt, de on-chip AD van een ESP8266  is te onnauwkeurig en onstabiel ongeschikt voor deze toepassing
Je wilt minimaal toch een uitlezing op 1 graad stabiel.
Ook de ESP32 met een 12b ADC bleef een aantal digits verspringen.
Overigens zijn er behoorlijk onderlinge verschillen bij diverse  ESP32 MCU's de ESP mini40pin  MCU MH ET live was hier zeer onstabiel een ouder type ESP32 38 pin's versprong "slechts" 3 digits wel op de USB voeding  dat heeft ook invloed op de ADC maar ik kreeg het onvoldoende stabiel.
De externe  ADS1115 16bit   i2c is zeer stabiel 15bits single input kost haast niets is  
erg klein en past onder de ESP samen met een UA7805 en trimmer.
Hiermee staat de uitlezing echt vast. 
Mijn beide YAESU rotoren zijn nu  remote te bedienen  met een kleine app op de desktop en met remote desktop via internet. De aanwijzing blijft lange tijd stabiel op de graad nauwkeurig staan. Nauwkeuriger is deze indicatie met potmeters waarschijnlijk niet te krijgen misschien 0.1graad maar de resolutie van de gebruikte 500OHm potmeter is beperkt  waarschijnlijk draadgewonden type de Vaz spanning gemeten met een 4 1/2  digit  meter liet  stapjes  zien in de spanning Voor HF en  2m met normale antennes is 1 graad voldoende..
De speed ingang heb ik vast op 3v2 gezet dan draait het lekker vlot als deze speed ingang open is draait de rotor op de laagste snelheid de EXT aansturing is namelijk  onafhankelijk van de  Speed potmeter. Er zou nog een snel langzaam functie kunnen worden toegevoegd.
En de offset van de uitlezing moet ik nog via software moeten instellen zodat met een configuratie de uitlezing op noord en  360 graden kan worden ingesteld en rekening kan worden gehouden met de "overlap"  die is bij de Yaesu vrij groot 90 graden  +/- 45   in totaal  450graden draaibaar 
Het overlap ledje gaat alleen aan boven de 360 niet  als  linksom door de 0 word gedraaid
Alleen de de 90 graden boven de 360 word door Yaesy als overlap gezien.  
de DC motor regeling heeft een behoorlijk RFI niveau, toch een blamage voor een  HAM radio product..

De MCU zit met voet  op een klein experimenteerboard met een UA7805 ADS1115 en een 10 slagen trimmer 100k die de AZ V 0-4.5V  naar 0-2.5V brengt met 100n demping  de AD in moet onder Vcc 3V2 blijven.  de az max Voltage kan ook op de achterzijde met een trimpot worden ingesteld op b.v. 3V ipv 4.5V dan is een potmeter op de besturing niet nodig.

Ik kom liever niet aan de potmeters achter op de Yaesu de  kalibratie adjust mode met de schakelaar in het handboek is onduidelijk volgens mij werkt dat niet.

De AZ spanning van Yaesu over het bereik 0- 450graden is 0-4.5V ( handboek zegt abusievelijk 2-4.5V)   360 graden met overlap 2x 45graden  
Met de stop op noord betekend dit dat de rotor 45 graden door noord verder kan naar noordwest ,  en over west door noord naar Noord Oost  , dan moeten de coaxkabels wel een voldoende ruime lus hebben voor de extra 45 graden.

 De controller op de  Yaesu EXT  mini  DIN op de vrije pin heb ik interne 10V aangesloten de  ESP word hiermee gevoed zodat geen externe ( storende) voeding nodig is.

Vanuit N1MM  kan met ALT+J de Azimut waarde worden verstuurd naar de desktop app en dan kan met de ga naar knop de rotor naar deze Azimut worden gestuurd.

De Communicatie is zo eenvoudig mogelijk gehouden met UDP en deze is zelf herstellend. 

In tegenstelling tot  N1MM, die bij onderbreking met de radio na een aantal retries word de polling gestopt.
Een dwingende pop-up  vraagt dan  onnodig om oké te klikken op iets wat niet oké is...

De desktop Windows App is met good old Vb6 gemaakt. VB6 SP6 is met een speciale versie geschikt voor W11/10 De onvolprezen IDE  de compactheid  de compleetheid en code debugging  van VB6-SP6 is nooit meer geëvenaard.  Visual Studio is geen volwaardige vervanging van VB6 de msComm port interrupt functie is niet 1 op 1  functioneel Winsock was in V-studio  een externe optionele functie!   misschien is dat in latere V-studio versies verbeterd maar ik was er klaar mee.

Een nieuwe uitdaging zou een web applicatie kunnen zijn  moet ik vanaf 0 beginnen  in VB6 kan ik nu snel iets maken.

ER zijn al meerdere ontwerpen maar vaak   volgens mij te veel toeters en bellen de rotor remote is maar een klein hulpprogramma  en geen pagina dekkende applicatie..

Mijn laatste Arduino sketch versie  is aangepast stuurt alleen de Azimut waarde als die is veranderd dat beperkt  netwerk communicatie tot  functioneel bij stil staande rotor is alleen de 2 seconden hart beat software hand shake.  Ook de VB applicatie is aangepast voor de azimut ALT+J broadcast data string 

<N1MMRotor><rotor>*</rotor><goazi>188,0</goazi>   het azimuth veld is variabel in lengte

zodat bij kleine  azimut waarden  alleen de integer er uit word ge zeeft ..   b.v. JO57UX = 028.0 maar dan word het goazi>28.0<  4 posities ipv 5  en bij Noorwegen zou het  goaz>1.0< worden.

Gelukkig kan VB deze C? kronkels gemakkelijk oplossen..
Waarom nu niet gewoon goazi>000.0<  formaat  trouwens het is altijd .0  de decimaal is altijd .0
Bij interesse kan de software opgestuurd.

 
 Comments

Archive

Show more

Popular posts from this blog

2011-01-22 DIAMOND 2m 70cm 1m30 Colinear inside

Having relative poor signals on the local 70cm / 2m channels using this X50 Diamond collinear 70/2  1m antenna at a height of 25m. I needed to investigate what could be wrong. Measuring the cable only 3W is left for the antenna of the 10W 435MHz output from a IC451E The cable is 30m type H100 Z50 10mm outside diameter it is semi air-spaced but has an impossible 4mm² solid CU inner conductor not much air left. I preferred the H43 Z75 cable having lower loss and mechanical better ratio in conductor size. My antenna uses SO239 connector UHF type semi air spaced isolator.  3W should be enough for a comfortable noise free FM signal. But only 27km away at PA0A the signal is weak too weak something must be wrong? I made a simple reference dipole of 2x17cm CU wire. With this dipole the signals where totally worse. So the Diamond does work? I got curious to look inside. Maybe moisture penetration degraded the antenna. This  antenna is rainwater close in its normal vertical mounting posit

SPF5189z Low noise preamp 23cm

 14-4-2018 updated Above the low noise  preamp 50 - 4GHz    ebay  6€ Tested  2 small porto antennas 1 Baofeng UV antenna left   2nd best signal on PI2NOS 2 eBay DIAMONDSRH805S  wide band 144/432/1200  it works for its size as expected 3 piece of wire :   best signal in the setup... Unit under test at workbench. It was stable  50mA  at 5V   few days,  but sudden the current went up to 100mA And i could  no longer adjust it with the negative bias Voltage. The - Voltage went to zero and the SPF input port became low Z. This SPF5189z was broken  no oscillations, no input overload just it broke while i was receiving the PI2NOS 430.125 using a small antenna at the workbench. The specs of  SPF5189z  say it has an internal circuit  regulating the bias current. Replaced . again   with an other of the 5 spare SPF i have. The new one again could be adjusted at 50mA  5V  The current raises to 150mA  when removing the  negative gate voltage. Where is that internal bias cir

BIJZEN mast en ontwerp fouten.

In 2013 heb ik een Bijzen aluminium mast 3 x7m  opgehaald  bij iemand die hem niet mocht plaatsen Gemeente Oss  dat zegt misschien al genoeg.. Pas in 2018 heb ik hem geplaatst had ik veel eerder moeten doen. Mooie mast, mijn xyl vond hem zelfs mooi. Hij is licht, de 3 delen wegen  235kg  het vaste deel 102kg dus het te lieren gedeelte weegt   slechts 133kg + ca 50kg rotor + antennes etc.  De elektrische lier is wel erg zwaar 30kg misschien wel maar die zit onder    Antenne  3ele Steppir  19kG  +  G2500DXC rotor: 3.6kg  + rotorbuis 12 kg  +  kabels 10kg  + 5/7 ele 6m beam. ongeveer 50kg Je moet niet te dichtbij  kijken, dan valt op dat het Aluminium lastwerk heel slordig is gedaan, scherpe bramen aan de lassen waar kabels door kunnen worden beschadigd of haken Er is zeer ! weinig ruimte voor de rotor een YAESU G2500DX past net maar dan ook net  met beetje buigen van  kruisverband. Het Rotor platform kan wel een meter hoger dat geeft meer  buislengte boven het zit nu op 3.5 meter van het