Skip to main content

FT847 modificatie FT8 N1MM CW/PTT

 

Om de FT847 beter te kunnen gebruiken met CAT PC verbinding voor N1MM en WSJTx heb ik de zgn Data in/uit  audio en de CAT RS232 aansluiting gemodificeerd.
De CAT verbinding serieel  met WSJTx en N1MM werkt met de standaard instellingen goed 4800b/s 
Maar wat ontbreekt is de CW = DTR en PTT =RTS hardware functie de originele D9 heeft alleen ground TX en RX   Overigens ook nog verkeerd nl als PC  zodat de RX TX vanaf een PC gekruist moeten worden.  pin 2 naar 3 pin 3 naar 2   ander aansluitingen blijven 1 op 1 ,DTR pin 4 naar 4 en RTS pin 7 naar  7 

De 2 ontbrekende signalen kunnen worden toegevoegd aan de CAT verbinding zodat T/R en CW vanuit N1MM  en WSJTx  T/R  via Com poort RTS ook functioneert. 

De CW functie van de set is ongewijzigd.
Deze verbindingen moeten op de onder zijde van main PCB wordenaangebracht.
Daarvoor moet de afdekking er af  
1. 8 zwarte schroeven op de behuizing 8 stuks inclusief die van het handvat uitdraaien.
2. plaats de set omgekeerd op niet krassend werkblad en werk de bodem bedekking voorzichtig met een schroevendraaier als hefboom links en rechts in de hoek op het koelprofiel los
3. Het is gemakkelijker dan het lijkt om deze hoofd PCB aan de onderzijde te bereiken:
a. De 3 TMP connectors losmaken , alle schroeven van de PCB verwijderen 9 +  de drie langere van de gekoelde i.c. 's , eventueel ook de 13.6V voeding kabels los maar dat hoeft niet.De main PCB kan dan voorzichtig omgedraaid , het gemak is dat de connectors aan de achterzijde niet los hoeven.

Om vanuit de PC  rs232 CAT  ook CW en T/R te schakelen heb ik 2 NPN torren  plat bij de D9 met de emitter aan massa gesoldeerd. 

Voor de CAT CW een 10k R (1/8W)  aan pin 4 = DTR  naar de basis van de 1e NPN rechtsboven 

De collector hiervan naar de KEY 6.3mm stereo top rechtsboven het blauwe draadje  daarmee kan vanuit de PC DTR CW worden gemaakt N1MM  COMx DTR = CW

Voor de T/R PTT:
 Een 2e NPN links van de CAT connector met10k van pin 7 = RTS naar de basis 

De collector met een 100k naar het PTT punt bij de rode Data audio  in /uit zie ook pagina 5 en16 user manual. Daar staat dat de top van deze 3,5mm stereo plug audio in is 20mV en de ring 200mV audio uit

Deze "Data" aansluiting was bedoeld voor een AFSK TNC audio  RTTY PSK en packet maar kan ook voor FT8 en andere nieuwe data modes worden gebruikt.

Merkwaardig, eigenlijk ongewenst, de tip aansluiting modulatie audio-in is gecombineerd met PTT via een 2k naar massa zie pagina 16.

Ik heb de PTT functie gescheiden van audio in door een100k SMD  te verwijderen
Op bovenstaande afbeelding is een eerdere uitvoering waarbij de PTT nog gedeeld is met audio -in
Helaas vergeten gisteravond laat een goede foto te maken voordat alles weer in de kast zat.
Maar dat geeft natuurlijk een harde "tik" T/R overgang. Een bruikbaar schema en print layout van dit gebied heb ik nog niet kunnen vinden.

Het kon eenvoudiger door de 100k SMD bij deze ingang te verwijderen. de foto toont helaas de oudere mod maar geeft een indicatie waar de aansluiting moet komen.

De tip van deze 3.5  zit op de PCB  via een 1k SMD verbonden met een SMD C maar tevens gaat een 2e SMD R van 100k  naar een PCB via dat is de PTT aansluiting deze 100k heb ik verwijderd  

Een 100k 1/4W vanaf dat punt van de via  gaat nu naar de collector van de PTT NPN 

Alleen het verwijderen van deze 100k was voldoende , ik had eerst een printbaantje van de audio in door gesneden om een extra C voor DC scheiding te maken maar het kan eenvoudig en beter door die 100k weg te halen. Zo is de PTT niet meer verbonden met audio modulatie in.

Deze PTT  zorgt er ook voor dat in digitale mode met de PC CAT  de normale microfoon dé-actief is. De microfoon kan aangesloten blijven tijdens FT8 of andere mode. Microphone en data PTT verschil is gebruikelijk bij veel sets.

Blijft nog het audio niveau dat is veel te hoog voor  een USB audio dongle  bovendien geven sommige alle? dongles storing op VHF ! Daarvoor heb ik de audio kabel extern in/ uit en aarde via 3x 1mH  smoorspoel aangesloten. De audio in met een extra R van van ca  10k  en audio uit met 50k demping op het goede niveau gebracht.

Deze waarden zijn natuurlijk afhankelijk van de gebruikte audio adapter.

Doordat nu RTS voor T/R word gebruikt  gescheiden van de modulatie ingang gaat de T/R overgang zonder klik en snel.

En door de RF isolatie met de 3  x  1mH  is de digi storing  nihil 

N1MM kan nu RTS en DTR gebruiken voor  T/R PTT en CW en de ingebouwde keyer van N1MM is zeer goed

 

 

 

 


 

 

  

Comments

Popular posts from this blog