VHF Seizoen 2013 in het water gevallen

 YO optimised  all band antenna


7 ele 6 8ele 4m  antenne  blijkt een 9m lange dummy load,  aanpassing is goed  maar de ontvangst is is slechter dan op de  7x kortere 2 ele. Zowel op 6 als op 4m.
Ik  hoopte een nieuwe impuls te krijgen voor het werken op 6 en 4m  maar het  resultaat is zeer teleurstellend.
Dan is het nog een wonder dat er nog 3 JA's  konden worden gewerkt met een antenne die presteert als een dipool. Op 4m toch nog  CT3HF en HV0A nieuw op de dummy antenne.
Na de 6m 3B8DB en 3B8CF Mauritius half mei  veelbelovend  ging het fout   daarna heb ik elke opening waar iets nieuws te werken steeds gemist  eigen schuld natuurlijk. Bovendien op een verkeerde antenne gegokt  hierdoor lukte de de CW verbinding met TJ3SN  net niet  met een echte antenne was het waarschijnlijk wel gelukt.
Toen  bleek dat ik met deze antenne op een dood paard gegokt had was de lol er gelijk af.
Ik heb nog wel  de perfect werkende 7el 3bander van DK7ZB  dat is ook een multi band antenne volgens het zelfde principe het kan dus wel..   Maar  2 ele voor 6m en dan kun je  niet echt meedoen in een pileup zoals die met TJ3SN op zaterdag ochtend in phone met half Europa.

De 7L6-8L4  helaas mislukt. Jammer van de moeite hij ziet er zo mooi uit mooi licht en toch stevig. Daarbij de 2  4M openingen  met A92IO schlemielig gemist inmiddels is het juli dat betekend  wel zo'n beetje einde seizoen. Tja  een DX'r moet altijd op het goede moment toeslaan nou dat gaat me niet meer zo lukken.  
Ook een nieuwe ervaring een zelfbouw antenne die helemaal niet werkt.
Vroeger bouwde ik  gewoon een 9ele Yagi uit het VHF HANDBOOK 1e druk 1974 van HERBERT S, BRIER W9EGQ en William I. ORR W6SAI  een naar hedendaagse begrippen geheel foute antenne  maar hij deed het gewoon  een 1/2 dB minder dan optimaal misschien? maar zeker geen kapot gerekende dummy-load in de mast.
Deze 7L6-8L4  heeft directoren die  niet aflopen in lengte maar  zelfs hier en daar weer in lengte toenemen.
Dat zie je bij de software geoptimaliseerde antennes vaker.
Dat moet toch wel een kronkel zijn in het algoritme van de berekeningen want het is in strijd met het basis principe van de werking van een Yagi/Una antenne.
TJ3SN 57 gehoord in phone op de 2 /7ele ZB

Om het toch positief te besluiten:
Een illusie armer en een ervaring rijker.


Het lukt me op korte termijn niet om een DK7ZB  of een LFA antenne weer te maken hoewel ik de 6m loop dipool nog heb liggen.
Eerst maar weer  de    7ele 6m / 8ele 4m  duo "antenne"  uit de mast
De 4 band  dipool er weer in  en die tuned  weer als vanouds op 7MHz  na  een kleine revisie.
De top load  stemmen weer mooi af  in het CW deel   (2x) 8 cm uitschuiven brengt de afstemming  naar 7.100 to 70.200. Het zou toch wat zijn als dat remote te doen was á la Steppir.
Deze 40m dipool is  slechts 9m lang  werkt perfect.  met nog 2 van deze stralers heb je een compacte  3 ele 40/20/15/10 
   Comments