weekje in Marokko IM64QD en de Flex1500

De Flex1500 toch maar thuis gelaten kon geen passende voeding vinden is ook niet meegeleverd
Stelt  niets voor een 12V adapter 2A  maar je moet hem wel hebben .
Maar 4 nachten  hotel in Kenitra  en alleen snachts zou ik dan QRV kunnen zijn.
Dan had ik op het dak moeten zien te komen  nou dat heb ik op de Azoren ooit wel gedaan nu niet tja je wordt ouder ..

Na een aantal maanden de Flex1500 in gebruik te hebben nog steeds problemen met de verbinding over de USB. Soms Unknown USB device  soms is de Virtuele Audio Cable zoek en werkt WSJT en WSPR niet meer. Dan ineens werkt het weer een paar dagen goed. Maar ik heb nog nooit zo vaak de de PC  moeten herstarten. De audio  is ook behoorlijk vertraagd  zodanig dat ik zelfs de PTT even vast moet houden  1 sec nadat ik ben uitgesproken.. de call is dan nog steeds digitaal in bewerking ... en is nog niet uitgezonden..
Ik weet niet wat voor een supersnel systeem dat zou moeten verhelpen.  een 1.2GHz dualcore CPU is blijkbaar bij lange na niet snel genoeg.
Ik heb nog geen verbinding  met een andere Flex1500 gehad ik heb er ook nog niemand mee gehoord.
Wel de Flex3000  en de Flex5000 daarmee word ook in CW contests meegedaan.
Mij lijkt het onmogelijk serieus aan een contest mee te doen  met de 1500 paar puntjes weggeven misschien.
De 1500 lijkt meer een experimenteer set  te licht voor het echte werk.

Ik heb bij Flexradio deze punten gemeld men werkt eraan ik hoop maar dat er een betere software uitkomt spoedig.  Want deze Flex1500 is een heel mooi apparaat klein, licht, energie zuinig. Heel goede ontvanger en filters. Extra aansluitingen voor gebruik XVTR en mooie instel mogelijkheden en bediening.
Uitlezing 1 Hz  resolutie externe 10MHz referentie het is er allemaal  alleen het moet wel goed werken natuurlijk.
SDR update  van v2.3.2  naar 2.3.5 heeft niet geholpen
Split XVTR werkt niet en de USB  audio stream hikt nog en valt uit in ruis toestand.
Als het werkt is het leuk de ontvanger is goed  het heeft ook een behoorlijke tijd op 70.091MHz met WSPR gedraaid met slechts een paar resets per dag.
Maar dan ineens is er geen (audio) output meer  zo werkt het nog goed .
Schakelt WSPR even op idle  om wat anders te luisteren en dan blijkt er geen audio verbinding meer te zijn.
De VAC verbinding is plotseling weg.

In W7 is het ook uiterst lastig en onnodig ingewikkeld om een audio device te selecteren
Je kunt een device  default maken maar daarnaast is een 2e device  tegelijk default comunication device kun je niet uitschakelen.  Ook uitkijken dat naast de interne VAC verbinding de ingebouwde microfoon uit is.. Dat geeft verrassende effecten in WSPR  via de microfoon pikte ik het WSPR audio van de K3 op 28MHz op  en dat werd keurig gedecodeerd op 70MHz  dat dan weer well...  nou dan wordt 70MHz een leuke DX band hoor!
Abstrakte begrippen. mixer playback devices recording devices volume controloptions allemaal verschillende delen voor dezelfde audio devices. Haast geen touw aan vast te knopen.
Het is al lastig genoeg om de standaard aanwezige audio apparaten in te stellen. De line in en line uit en de ingebouwd microfoon. Maar nu komen er nog VAC verbindingen bij. Virtuele audio cables die via audio streaming kanalen  tussen P/SDR en WRPR WSJT of N1MM lopen.
In principe zou dat niet moeilijker moeten zijn dan een fysieke verbinding  zelfs eenvoudiger. Maar ik raak steeds verstikt in het Windows 7 doolhof.
Alle instellingen moeten worden genoteerd maar b.v. Skype  kan deze instellingen overrulen  en dan werkt het toch nog niet.
Zou er een 3rd party audio configuratie software bestaan?

De volume instellingen zijn zeer lastig niet gewoon een schuifregelaartje nee een aantal menu's dieper via via kun je beperkt het niveau instellen. Deze instelling kan niet op de achtergrond zichtbaar blijven  nee, die moet weer afgesloten. Zeer primitief.
Er zijn vele instel menu's die allemaal iets doen maar los van elkaar.
Een van de zwakste punten van W7

Het meest iritante punt van W7 met stip is wat mij betreft de  automatische fullscreen functie.  Zodra je een venster  tegen de de bovenkant van het beeld schuift wordt het fullscreen. In de praktijk betekend dat dat je werkblad kleiner wordt omdat je een venster niet helemaal naar boven kunt schuiven.
Wie dat bedacht heeft???  Het was toch prima in XP?

Een ander zwak punt van W7 is de beeld traagheid  bij gebruik van VB.   door in system- advanced system settings -performance    op max performance te zetten.  Dan werkt het weer op de normale snelheid.
Dan heb je gewoon weer een XP look!  Default is met VB en mogelijk andere programmas?  niet goed te werken. Beeldobjecten groepen selecteren en verplaatsen verloopt zeeeeer traag.
Dus niks sneller W7  eerder trager.
Dat is bij alle gebruikte W7 uitvoeringen gelijk  W7 pro 32/64  ultimate
De PC systemen worden steeds sneller maar zijn lamgelegd door het O.S.

W7  heeft ook vaak problemen met de synchronisatie van de PC clock met internet time.  Dit is nodig voor WSPR en WSJT modes liefst <1seconde.
Soms loop de PC klok toch weer een paar seconden achter. Ondanks de  10minuten sync pol met time.nist.gov   of  time.windows.com.
Ook forceren lukt dan niet  de mini tower met XP heeft geen problemen.
Mogelijk is de beveiligings paranoia van MS  te ver doorgeslagen?  wie weet wat er  allemaal voor vage processen meespelen in W7...


Comments

Popular Posts